A kerti jukkák eleganciája

 

Yucca filamentosa, kerti jukka, pálmaliliom

Yucca filamentosa, kerti jukka, pálmaliliom

Egyik kedvenc növényem a kerti jukka vagy pálmaliliom (Yucca filamentosa). Ez a növény karcsú magas virágtengelyével és elegáns fehér-vajszínű virágaival már messziről felhívja magára a figyelmet. Kertből kiszabadult, vadon élő példányainak egy csoportját mindig megcsodálom a királyhalmi határátkelőnél…

A jukkák lassan növő, hosszú életű tőlevélrózsás növények, az Egyesült Államok, Mexikó kevés csapadékkal bíró, sivatagos tájain otthonosak.  Az indián népgyógyászatban  a szaponinokban gazdag gyökereket szappanként és orvosságként is használták, például a növény gyökereinek őrleményéből készített borogatással sebeket gyógyítottak.

Yucca-Filamentosa

Yucca filamentosa

Jól bírja   a szárazságot, szereti a tűző napot, a keményebb teleket is átvészeli. Kertekben, parkokban egyesével, szoliterként érvényesül igazán, mediterrán hangulaltot teremtve, de a városokban sokfelé ültetik csoportosan a jó tűrőképessége miatt pl. utak elválasztósávjában, buszmegállókban. Sokszor kerülnek kevésbé előnyös helyekre, itt gyorsan elvesztik díszítő értéküket, könnyebben megbetegednek. A leveleken gyakran foltok jelennek meg, ami gombás betegségre utal. A gyakori öntözés és az esősebb időjárás is előidézheti a levélfoltosságot, ami a növények díszítő értékét alaposan megtépázza. Célszerű a növényt 2-3 évente tavasszal megifjítani, a régi leveleket eltávolítani, a sarjhajtásokról új növényt nevelni, végső esetben pedig permetezzünk gombaölő szerrel. Ne öntözzük a növényt felülről és szórófejes öntözőrendszerrel, mert ez segíti a gombaspórák terjedését.

yucca levélfoltosság

Yucca levélfoltosság

Virág

Az 1-3 méter magas virágszáron kb. 50-500 fehér, harang alakú virágokból álló virágzat fejlődik. Őszre toktermést érlelne, de ekkor a növény díszítőértéke igencsak lecsökken, legjobb, ha az elnyílt virágszárakat levágjuk. Nálunk nem történik terméskötés, mert ehhez egy különleges molyra, a jukkamolyra van szükség.

Szaporítás

Gyökeréről könnyen sarjadzik, tavasszal a hajtásokat ásóval vágjuk le. Beültetés előtt néhány napig szárítsuk a leválasztott hajtásokat, hogy a sebfelületek megszáradjanak.

 

A képekre kattintva a képek forrása elérhető…

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.