Amit a gasztériáról tudni kell…

Gasteria

Daráslevél vagy rücsköske a hivatalos magyar megnevezései a gasztériának (Gasteria sp.), bár igazán ezek nem terjedtek el a hétköznapi szóhasználatban. A gaster (has) latin nevet arról kapta, hogy a virágok kocsány felőli része erősen kihasasodik, kidomborodik…

Fokföldtől Délnyugat-Afrikáig terjed a természetes élőhelye. Kis termetű, levélszukkulens növény, maximum 10-20 cm magasra nő meg. Vastag, húsos, hosszúkás vagy nyelv alakú levelei vannak, amelyek legtöbbször átellenesen állnak vagy idősebb példányoknál levélrózsába rendeződhetnek. A levelek féloldalasan szabálytalan háromszög alakúvá vastagodnak, a sötétzöld leveleket a legtöbb fajon apró, fehér foltok vagy szemölcsök díszítik. A virágok hosszú tőkocsány végén füzérben vagy fürtben nyílnak.

Fontos, hogy a pozsgás növények nagy többségével ellentétben a gasztéria nem szereti a tűző napot, viszont ideális szobanövény ablakban vagy világos szobában. Fagyérzékeny növény. Nyáron mérsékelten öntözzük, télen viszonylag ritkán.  A túlzott öntözéstől a gyökere elrothad. A levélsarjakat óvatosan leválasztva és elültetve a gasztéria könnyen szaporítható.

Rendkívül sok fajtája létezik, néhányról következzen most egy-egy fénykép…

Gasteria bicolor

Gasteria bicolor

Gasteria_armstrongii

Gasteria armstrongii

Gasteria disticha

Gasteria disticha

Gasteria disticha virága

Gasteria disticha virága

Gasteria_verrucosa

Gasteria verrucosa

Gasteria batesiana

Gasteria batesiana

Gasteria_cv._Little_Warty

Gasteria cv. Little Warty

A képekre kattintva a képek forrása elérhető…

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.