A tullni kertek pozsgásai

tullni kertek, Garden TullnAugusztus végén szerencsém volt megtekinteni  a felső-ausztriai Tullnban egy 60 kertből álló gyönyörűséges bemutatókertet (Garten Tulln), amit 2008-ban nyitottak meg….  A természetes kertekre (Natur im Garten) jellemzően a gazdálkodás során a helyi, ellenálló fajtákat ültetik, nem használnak gyomirtó szereket és tőzeget, biológiai növényvédelmet folytatnak, levéltrágyáznak, komposztálnak, rovarvárakat használnak. Természetesen itt is a  pozsgás, szárazságtűrő növények voltak az érdeklődésem középpontjában, így a rengeteg jó ötletből és kertépítészeti megvalósításból most ezekre fókuszálok.

A rózsaszín virágú pompás varjúháj (Sedum spectabile) egyik ékköve az őszi ágyásoknak. Ez a középmagas, bokros növekedésű dísznövény bírja a szárazságot, ágyások szélén, kőedényekben, sziklakertben is jól boldogul, mivel a vizet pozsgás szárában és leveleiben raktározza. Sárga háttér előtt szépen érvényesül (első kép), de rózsaszín növénykompozícióban is megállja a helyét (második kép).

tullni kertek, Garden Tulln

tullni kertek, Garden Tulln

A zöldtetőket, tetőkerteket bemutató  kertrészletben a  varjúhájak  mellett fűfélékkel, évelőkkel, gyógynövényekkel is találkozhatunk. Faanyagnak hazai tölgyfát alkalmaznak, ami otthonos hangulatot kölcsönöz a helynek és alternatívát kínál a trópusi faanyagok használatával szemben.

tullni kertek, Garden Tulln

Tullni kertek, Garten Tulln

tullni kertek, Garden Tulln

A szárazon rakott kőfalak réseiben a  varjúhájak nagyon jó érzik magukat, színt és életet visznek a kövek élettelen világába.

tullni kertek, Garden Tulln

tullni kertek, Garden Tulln

tullni kertek, Garden Tulln

Természetesen nem maradhat el az újrahasznosítás sem, a kávéskanna is megtalálta méltó helyét.

tullni kertek, Garden Tulln

A bemutató kert egy hatalmas növényekkel és állatokkal teli élettér, ahol az élőlények mellett a kerti szobrok is jelentős szerepet kaptak. Hogy ne felejtsük el, vannak, akik figyelnek minket…Mert fontos, hogy mi emberek hogyan és milyen módszerekkel kertészkedünk.

Tulln Messe28

Aki csak teheti, látogassa meg ezt a helyet, igazi feltöltődés testnek, léleknek.
További információk a tullni kertekről:

Tullni kertek

Garten Tulln

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

One reply

  1. […] Sarolta kertészmérnök 2014-ben vett részt velünk a kiránduláson. A tullni kertek pozsgásai címmel írt cikket […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.