A közönséges agávé (Agave americana)

Agávé

Az agávék impozáns, nagytermetű pozsgás növények. Kb. 50 fajuk él a világon, főleg Mexikóban és Amerikában, de sok mediterrán ország parkjaiban, kertjeiben is megtalálhatóak… A levelek tőlevélrózsába rendeződnek, a levelek széle tüskés, vagy fogazott, a színük a világoszöldön át egészen a kék színig terjed. Az agávé életében mindössze csak egyszer virágzik, így a növény szinte minden energiát a virágzásra fordít, majd utána elpusztul. Vannak olyan fajták, amelyek már 8-10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30-40 év után hoz virágot.

Agávék, Lokrum-sziget, Botanikus Kert, Horvátország

A mediterrán országokban leggyakrabban a kékeszöld levélszínű és robusztus termetű  közönséges agávét, az Agave americana-t láthatjuk. A levelek végén 2 cm nagyságú tüskék ülnek, Idősebb korban a növény elérheti a 2-3 méter átmérőt is. A levelei hosszú ideig tárolják a nedvességet, ezért csak ritkán igényli az öntözést, nagyon jól viseli a tűző napot és a nyári hőséget.Télen a -5 fokos hideget is kibírják. A növény 10-30 évente egyszer virágzik. A hosszú száron nyíló virágok zöldessárga színűek, ám az anyanövény a virágzás után elpusztul, viszont bőven hoz sarjhajtásokat, amelyekről tovább szaporítható.

Mivel fagyérzékeny növényekről van szó, nálunk csak dézsás növényként tartható, télen a kisebb növényeket vigyük védett szálláshelyre, ahol 5 -10 celsius fokon kell átteleltetni, az idősebb növények köré pedig érdemes egy fából készül ketrecet építeni, szalmával jó alaposan kibélelni, hogy az agávé ne fagyjon ki télen. A növény mérete miatt csak nagyobb kertekbe érdemes kiültetni, ám mivel növekedésük lassú, így évekig tart mire elérik a végleges méretet. Jó vízáteresztő homokos és kavicsos talajt kedvelnek, óvakodjunk a túlöntözésüktől.

 virágzó agávé

2013, Szeged, virágzó agávé

agávé

Virágzó agávé, Dubrovnik

Agávé

Agave americana ‘marginata’, Dubrovnik

Agávé

Agave americana oleánderekkel, pálmákkal és kaktuszokkal a hátsó kertbe kiültetve, Dubrovnik

A közönséges agávé levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a mezcalt, a tequilát hasonlóan készítik a kék agávéból (Agave tequilana). A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit az aztékok is nagyon kedveltek.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.