A Trstenoi Arborétum Horvátországban

Trstenoi ArboretumDubrovniktól néhány kilométerre északra található a Trstenoi Arborétum, amelyet feltétlen érdemes felkeresnünk dél-dalmáciai tartózkodásunk alatt…

Az 1400-as évek végén épült Gučetić-Gozze patrícius család nyári rezidenciája és a hozzá tartozó park adja az arborétum alapját. A villa és a kert együttese a korabeli dubrovniki kulturális élet meghatározó helyszíne volt.

Trstenoii Arboretum

Egy igazi reneszánsz kertről van szó, geometrikus alaprajzzal, sétányokkal, ahol azok is jól tudják magukat érezni, akik nem igazán növényrajongók. Gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, hangulatos a XVIII. században átépített szökőkút Neptunusszal (a tengerek istene), a vízköpő nimfákkal és az aranyhalakkal. A központi villát befutó murvafürt (Bougainvillea sp.) pedig igazi mediterrán hangulatot sugároz.

Az 1667-es földrengésben az eredet villa megsemmisült, de helyette új épületet emeltek.  A XIX. században és a XX. század elején a kert sokféle egzotikus növénnyel gyarapodott. Sajnos 1991-ben a délszláv háborúban az arborétum 80 %-a leégett, de szerencsére a központi villaépület a legidősebb résszel csak kis mértékben károsodott. Szerencsére mára már az egykori pusztításból nem látszik semmi, így a sétánk során beleképzelhetjük magunkat az egykori raguzai főúri életbe.

És azt is megemlíteném még, hogy az arborétumban vették fel a Trónok harca sorozat egyes jeleneteit is.

Trstenoi Arborétum, Dubrovnik, kert, reneszánsz, arborétum, Horvátország

Trstenoi Arboretum

Trstenoi Arboretum

Trstenoi ArboretumTrstenoi Arboretum

Trstenoi Arborétum

Trstenoi Arborétum

Trstenoi Arborétum

Trstenoi Arborétum

Trstenoi Arborétum

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.