Mit kell tudni a szemölcsliliomokról (Haworthia)?

Haworthia attenuata 'Wide Zebra'

Haworthia attenuata ‘Wide Zebra’

A Haworthia nemzetség tagjait szemölcsliliomnak és sávosfűnek is nevezik hazánkban. Rendkívül mutatósak, önmagukban vagy más növényekkel összeültetve szárazságtűrésük miatt irodai növénynek, szobanövénynek tökéletesek. Nevüket Adrian Haworth angol botanikusról kapták…

Kis termetű pozsgás növények, 15-20 centiméternél ritkán nőnek magasabbra, viszont sarjaikkal aránylag nagy területet képesek beborítani. Laza vagy sűrűbb levélrózsájukkal a talajon ülnek. Eredeti élőhelyük Dél-, Délnyugat-Afrika. Leveleik általában hosszúkásak, keskenyek, csúcsosan végződnek, de vannak széles levelű fajok is. Szinte mindegyik faj levelén apró, fehér, szemölcsszerű duzzanat vagy csík található, de léteznek sima levelű fajták is. Nyáron a szemölcsliliom virágot is hozhat, amely nem túl látványos. A kicsi, fehér, harang alakú virágok hosszú virágszárakon fejlődnek.

Haworthia maxima, Dél-Afrika

Haworthia maxima, Dél-Afrika

Az egyik kedvencem a Haworthia attenuata ‘Wide Zebra’. Japán termesztők által szelektált fajta, talán a feltűnő fehér csíkozottsága miatt ilyen népszerű. A tűző napot nem szereti, kevés sarjat hoz. A tőzegbeton tartóban is jól érzi magát, de üvegedényben, terráriumban (florárium) is nagyon mutatós. Kevés vizet igényel, elég hetente-kéthetente egyszer megöntözni, amoikor a földje már kiszáradt.

Következzék egy-két pozsgás terrárium ötlet Haworthia felhasználásával…..

pozsgás terrarium, succulent terrarium

pozsgás terrárium

pozsgás terrárium , Haworthia

pozsgás terrárium, Haworthia

Haworthia, pozsgás terrárium

A pozsgás terrárium képek forrása itt található.

/A terrárim kifejezést a angol nyelvterületen elterjedt succulent terrarium ( ‘pozsgás terrárium’ ) kifejezés miatt használom. Nálunk a florárium kifejezés lenne találóbb, de ezt is inkább szakmai körökben használják, máshol nem nagyon hallható./

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.