Hogyan készítsünk kövirózsákból képet?

kövirózsa kép

Sok kövirózsás, pozsgás képet láttam az internetet böngészve. Gyönyörű színek, változatos növények és még fel is lehet akasztani a falra! Tudtam, hogy én is szeretnék készíteni ilyet. De ezekhez a képekhez általában amerikai kövirózsát és egyéb, nálunk nem áttelelő pozsgás növényt használnak...

kövirózsa kép, pozsgás élőkép

forrás: Living wall

De nem szükséges a nálunk drága beltéri pozsgásokkal dekorálni, kövirózsából, varjúhájból is elkészíthetjük a képünket, hiszen itt is rendkívül nagy a forma és színgazdagság. A képkeret is készülhet bármilyen ház körüli faanyagból, amit befesthetünk tetszés szerint.

A képhez szükséges:

falécek

faragasztó

műanyag tálca

csavarok, szögek

valamilyen vékony lap a kép hátuljára

drótháló vagy műanyag háló a kép elejére, ami meggátolja a növények kihullását

fapác, fafesték

földkeverék pozsgásoknak

kövirózsák, varjúhájak

Első lépés: bármilyen nagyságú képet készíthetünk, de a föld miatt a nagyobb kép súlyosabb és több növény is kell hozzá. Vágjuk méretre a léceket, a dróthálót a kerethez; ragasszuk össze a léceket, de csavarozhatjuk, szögelhetjük is tetszés szerint. A dróthálót erősítsük rá a keretre.  Egyes képekhez használhatunk műanyag tálcát, ami meggátolja, hogy öntözéskor a víz kifolyjon a keretből. Ebben az estben a műanyag tálca szabja meg a képünk méretét.

kövirózsa képkeret

Második lépés: az összeállított keretet pácoljuk, fessük saját ízlésünk szerint, majd száradás után  töltsük fel teljesen pozsgás földkeverékkel (általános virágföld, homok, esetleg kertészeti perlit keveréke). Ügyeljünk arra, hogy a föld maximálisan kitöltse a teret, mert különben a növények nem tudnak begyökeresedni.

kövirózsa képkeret

Harmadik lépés: a kövirózsákról válasszunk le fióknövényeket és tetszés szerint ültessük be velük a képet a hálón keresztül. Tartsuk hűvös helyen a képünket pár hétig, amíg a dugványok megerősödnek. Két-három naponta öntözzük meg őket.

kövirózsás élőkép

kövirózsás élőkép

kövirózsás élőkép

kövirózsa kép

A képünket begyökeresedés után akasszuk fel a falra, vagy támasszuk neki valaminek. Én kültérre, esőmentes helyre javaslom, hogy kapjon elég napot, de ne ázzon el a fakeret. Ne felejtsük el hetente megöntözni. Ha valamelyik növény túlburjánzik, nyugodtan távolítsuk el, az esetleg elszáradókat cseréljük ki. A lényeg, hogy örömünk legyen az alkotásban!

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.