Echeveria shaviana, a kedvenc amerikai kövirózsám…

Echeveria shaviana

Az amerikai kövirózsák, az Echeveriák a reneszánszukat élik mostanság, gyakran találkozhatunk velük virágüzletekben, bevásárlóközpontokban. Bordótól a zöldön keresztül a kékes színig sokféle színben és formában előfordulnak. Nekem a kedvencem közülük az Echeveria shaviana…

Echeveria-shaviana-Mexican-Hens-and-Chicks1forrás

Az amerikai kövirózsákról általában…

Az Echeveriák Közép-Amerika köves, félsivatagos területein élnek, ahol sok a napsütés, kevés a csapadék és télen nincsen fagy. Ezeket a körülményeket kell számukra itthon is biztosítani ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Nyáron célszerű napos, esőtől védett helyre tennünk őket, télen ablakhoz közel érzik jól magukat, fény hiányában gyorsan megnyúlnak. Fagyérzékeny növények, sajnos nálunk télen szabadban nem tarthatóak.

Pozsgás, szárazságtűrő növényekről lévén szó az öntözéssel vigyáznunk kell, kis adagokkal öntözzük és két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talajt. Lehetőleg a talajt öntözzük, mert például a rózsaszín fajták levelei víz hatására foltosodnak, elpuhulnak. Egyet viszont ne felejtsünk el, ezek a pozsgás növények a kaktuszoknál több vizet igényelnek, a levelek összezsugorodnak víz hiányában.

A laza talajokat kedvelik, keverjük a virágföldet homokkal, apró kaviccsal. Szaporítani levéldugványról érdemes. Egészséges, ép leveleket kell laza talajra fektetni, a levelek nemsokára kis gyökereket eresztenek, majd a pici növény is megjelenik. Kiszáradásra és túlöntözésre is érzékenyek a növénykéink, óvatosan kell bánni az vízadagolással.

Egyes amerikai kövirózsa fajták idővel felmagasodnak. Tetejüket vágjuk le és dugványozzuk, a megmaradó levágott részen pedig hamarosan újabb kis hajtások jelennek meg.

Aki szeretne többet tudni az amerikai kövirózsákról, annak javaslom az alábbi ismertetőt.

Amerikai kövirózsák

Echeveria shaviana

Kékes, hosszúkás leveleivel és nyár végén megjelenő kívül rózsaszín, belül sárga színű virágaival nálam ez a fajta lett a kedvenc. Levelei nem érzékenyek a vízre, bírja a tűző napot és rendületlenül hozza gyönyörű virágait. Igazán hálás növény, nagyon jól érzi magát könnyűbeton edényben is.

Echeveria shaviana

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.