Azok a csodás Echeveriák!

Echeveria könnyűbeton tartóbanA mi kövirózsáinkhoz (Sempervivum sp.) hasonló növényekkel egyre többet találkozhatunk a kertészeti árudák kínálatában és az internetes oldalakon. Mit is kell tudnunk az Echeveriáról vagy más néven amerikai kövirózsáról?

 

Az amerikai kövirózsa (fáskövirózsa) alacsony termetű, lassú növekedésű pozsgás növény. Díszítő értéke a tőlevélrózsába rendeződött húsos levelei, bár egyes fajok szép, élénk színű virágokat is hoznak. A levelek a fényviszonyoktól függően színesednek be. A levelek felszínét apró szőrök vagy viaszréteg fedi.

Echeveriaforrás: http://thesucculentsource.com

Élőhelye főleg Közép-Amerika, Mexikó, egyes fajai az Andokban is élnek, észak felé pedig az USA Texas állama a határ. A meleg, száraz, csapadékszegény körülményeket kedvelik, nem fagytűrőek.

Az Egyesült Államok (Kalifornia) pozsgás kertészeteiben rengeteg színváltozatát szaporítják, konténeres beültetések, faliképek, koszorúk és egyéb szemet gyönyörködtető dekorációk készülnek.

suc perch3forrás: www.thesucculentperch.com

pozsgás élőképforrás: http://seapavaa.org/the-cool-style-for-your-green-living-wall-designs/flowery-succulent-in-a-box-for-gardening-in-the-tropical-house-design/

Nálunk is a napfényes, száraz helyekre ültetve érzik jól magukat, nyáron kiültethetőek sziklakertbe vagy szobanövényként tarthatjuk őket, teleltetni 5-8 °C között kell. Szobahőmérsékleten is áttelel, de akkor nem fog virágozni. Szereti a jó vízelvezető talajokat, például a kaktuszföldet, de az általános virágföld is jó számára, ha az edény aljára vízelvezető réteget pl. kavicsot teszünk.  Az öntözésnél figyelnünk kell arra, hogy a leveleket ne érje víz!

Szaporítani levéldugványokkal, magvetéssel vagy sarjakról lehet. Az idősebb leveleket szúrjuk bele tőzeges talajkeverékbe. Egy-két hónap alatt képződnek a gyökerek, ez alatt óvatos öntözést igényel!!!

Echeveria szaporítás

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

2 replies on “Azok a csodás Echeveriák!”

  1. […] született, de jelenleg Kaliforniában élő hölgyet az ottani amerikai kövirózsák (Echeveria sp.) és pozsgások sokszínűsége inspirálta. A növényekről készített élethű fotót […]

  2. […] amerikai kövirózsák, az Echeveriák a reneszánszukat élik mostanság, gyakran találkozhatunk velük virágüzletekben, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.