Kövirózsa Tanösvény

Jovibarba hirta (Sempervivum hirtum)

Jovibarba hirta (Sempervivum hirtum), kép forrása: Halász Antal

A Duna-Dráva Nemzeti Park játékra  invitálja a  Kövirózsa Tanösvény látogatóit…A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található tanösvény a Jakab-hegy természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg az ide látogatókat.  A Nemzeti Park honlapjáról letölthető vezetőfüzetben találhatóak azok a kérdések, amelyekre 2014. december 12-ig várják a helyes válaszokat. A fotópályázattal kapcsolatos tudnivalók is a vezetőfüzetben olvashatóak.

A tanösvény neve az itt található sárga kövirózsára (Jovibarba hirta, syn. Sempervivum hirtum) utal.

A sárga kövirózsa a dolomit sziklagyepek növénye, rozettáinak átmérője 4-7 cm. Levelei világoszöldek, vörös csúccsal, amelyek szárazságban vörösre színeződnek. A levelek hegyes végűek, finoman fűrészes szélűek. A gömbölyű  fiókhajtások könnyen elgurulnak, így az új sarjtelepek már valahol máshol jönnek létre. Sárga színű virágai a 15-20 cm magas szár végén bogernyőben nyílnak.  Hazánk védett faja, eszmei értéke 2000 Ft.

A Kövirózsa Tanösvényt érdemes végigjárni, a tájékozódást kövekre, fákra festett kövirózsa ábrák, kinyomtatható térkép és az állomások GPS koordinátái is segítik. Kalandra fel!!!

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.