Pozsgás függőleges kert

pozsgás élőfal flora grubbA vertikális falak, zöldfalak vagy függőleges kertek Magyarországon is egyre jobban terjednek. Természetesen pozsgás növényekből is lehet csodás élő falat alkotni….

A pozsgás élőfal rendszerek egyik szép példáját a San Franciscoban levő  Flora Grubb Gardensnél találtam. A náluk megtalálható és megvásárolható modulok lehetővé teszik, hogy növényeinket függőleges helyzetben képszerűen helyezzük el. Több modult egymás mellé rakva változatos és egyedi kép készíthető. A modulok a cég nemzetközi webshopján elérhetőek, egy modul ára 79 dollár (2014) szállítási költség nélkül.

A szilárd, de rugalmas modulok kókuszrostot és nagy sűrűségű polietilént  (HDPE) tartalmaznak. Az egyes cellák között rések vannak, így az a víz számára átjárható, a panelek alján a felesleges víz el tud távozni. A növényeket vízszintes helyzetben tudjuk pozsgás földkeverékbe ültetni, vagy a cellának megfelelő méretű földlabdás növényeket használhatunk. Több hónap szükséges, míg a növények begyökeresednek, ezalatt fontos az öntözés és az árnyékos hely. Begyökeresedés után a modulok felakaszthatóak. Célszerű kültérre helyezni őket, egyrészt, hogy sok nap érje a pozsgás növényeket, másrészt, hogy a túlfolyó víz ne tegye tönkre a szoba padlóját. Öntözni kézzel lehet vagy a modulok tetején kialakított csatornában helyezhető el az öntöző rendszer.

pozsgás élőfal modul ültetése

pozsgás növénytartó panel

A Flora Grubb Gardens moduljairól és egyéb pozsgás modulokról itt lehet többet megtudni: Flora Grubb Gardens, uzplanters.

 

 Az alábbi képeken egy-egy szép példát láthatunk a pozsgás függőleges kertekre.

pozsgás élőfal modul

 

pozsgás élőfal

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.