Készítsünk pozsgás kokedamát!

Kokedama A mohagömbbel borított és fellógatott növények látványa már régen felkeltette a figyelmemet, de először csak páfrányokat, orchideákat tudtam elképzelni ilyen körülmények között…. Azonban egyre többször találkoztam pozsgásokból  (Echeveria sp., Portulacaria sp., Aloe sp., kaktuszok) készült kokedamákkal képeken és jobban utánajárva a dolgoknak, úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom ezt a különleges ültetési módot.

A kokedama Japánból származik, jelentése mohagömb. Itt évelőket és egynyári növényeket ültetnek így, a mohalabdákat lapos tálakra helyezik, a módszer a fiatalságot és a változékonyságot fejezi ki. A stílust a holland Fedor Van der Valk fejlesztette tovább, ő függesztette fel a mohagömbökben levő növényeket a mennyezetre és született meg a zsinórkert (string garden) elnevezés.

succulent kokedama

Haworthia pentagona

 virág kokedamakokedama

 

zsinórkert kokedamazsinórkert

A zsinórkertben a növények részei lesznek a térnek, szemmagasságban tudunk a lebegő kis fákban, virágzó orchideákban gyönyörködni. A nehézséget az okozza, hogy nem minden növény szereti a szobák belsejében uralkodó félárnyékot, a szárazságtűrő növények pedig kevésbé tolerálják, hogy ahhoz, hogy a moha zöld maradjon, rendszeresen nedvesen kell tartani a gömbünket.

zsinórkertzsinórkert

Mi szükséges a  pozsgás kokedama készítéséhez?

  • bonsai föld és tőzeg (baltikumi) 2:1 (1:1) arányú keveréke
  • moha
  • horgászzsinór
  • pozsgás szobanövény (Echeveria sp. Aloe sp., Crassula sp., Portulacaria sp., Sedum sp., Aloe sp., Haworthia sp.)
  • Akadama, égetett agyag aljzat (az  Akadamát főleg Bonsai kertészek használják,  a jó víz- és tápanyagmegtartó képessége miatt ( kis méretű növények esetén enélkül is működik a dolog…)

pozsgás kokedamapozsgás kokedama

Hogyan készül a pozsgás kokedama?

A bonsai földet (természetesen saját magunk is kísérletezhetünk földkeveréssel), a tőzegmohát és az Akadamát vízzel összegyúrom labda alakúra, kis üreget képezek benne és ebbe teszem a növényt (előtte a gyökereiről eltávolítjuk a föld nagy részét). Mohával körbeveszem a földgolyót és horgászzsinórral vagy pamutfonallal körbetekerem jó szorosan, közben próbálom megtartani a gömbformát. (Nálam ez elég nehezen ment, de gyakorlat teszi a mestert…). A kész kokedamát egy tál vízbe merítem, rövid időre, mert a pozsgások nem szeretik a gyökereknél összegyűlt vizet (ezért sem tekerik körbe a pozsgás növények gyökerét tőzegmohával a többi kokedamával ellentétben), majd kinyomkodom a labdámból a vizet és a horgászzsinórból képzett hurokkal felakasztom a mohagömböt.

Csatolok két videót, amelyek  segíthetnek a kokedama készítésében…

kokedama készítés 1

kokedama készítés 2

Kokedama AloeAloe kokedama

A pozsgás kokedama gondozása

A pozsgás kokedamákat elég 3 hetente vízbe meríteni, de ha szeretnénk, hogy a mohánk zöld maradjon, akkor  a merítések között spriccelnünk kell a mohalabdánkat. Célszerű napos helyet választanunk, de a tűző napot nem mindegyik pozsgás szereti, pl. az Aloe vera se. Beltéri pozsgásokról lévén szó a fagyot nem viselik el, de nyáron félárnyékos helyre szabadba kitehetőek.

Aki szeretne a témáról több információt szerezni, az a magyarországi Petit Planet honlapján, vagy a holland  String Garden facebook oldalán teheti meg.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.