Karácsonyi kaktusz gondozása

karácsonyi kaktusz Schlumbergera

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) szúrós rokonaival ellentétben nem a sivatagokban él.  Kelet-Brazília őserdeiből származik, az Atlanti-óceán partvidékéről…A növények a hegyvidék fáira kapaszkodva élnek és gyökereikkel a fák mélyedéseiben összegyűlő esővizet és az ebben található szerves anyagot szívják fel. A növény szúrós töviseit elveszítette a törzsfejlődés során. A színpompás virágok  a száron nőnek, hiszen a levélnek tűnő részek valójában szártagok.

Általában év végi ajándékként érkezik hozzánk, bimbós-virágzó állapotban. A “karácsonyi” elnevezést  is azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. Hálás szobanövény, évekig megörvendeztet minket virágaival, persze csak akkor, ha ügyelünk a következőkre:

  • Nagyon érzékeny az öntözésre. Nem szabad megengedni, hogy a földje kiszáradjon, mert megfonnyad a növény, de az is hátrányos számára, ha túlöntözik. Hetente egyszer célszerű tápoldatozni, főleg  a virágzásra való felkészülés idején, amikor a növénynek sok tápanyagra van szüksége.
  • A rothadásra érzékeny, ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta. Magas páratartalomra van szüksége, gyakran permetezzük a leveleket!
  • Szereti a világos helyet, de tűző napra ne tegyük, mert megég a növény.
  • Ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozgatott cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni a virágbimbókat.
  •  Nem szereti a  túlságosan száraz és meleg levegőjű helyiséget. Ideális hőmérséklet a 13-21 °C, de nyugalmi időszakban 10-15 °C az optimális.
  • Virágzás után a növénynek pihenésre van szüksége, csökkentsük a vízadagokat. Vigyük hűvösebb helyre, februárban és a márciusban hagyjuk a növényt regenerálódni.
  • Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt vissza lehet vágni. A lemetszett 2-3 ízközös hajtások alkalmasak a növény szaporítására, amelyek tőzeges homok keverékével megtöltött cserépbe ültetve  hamar meggyökeresednek.

karácsonyi kaktusz szaporítás

  • Nyáron felakaszthatjuk a cserepes növényt a kertünkben egy fa lombkoronájába, így utánozni tudjuk a természetes környezetét.
  • Szeptemberben-októberben vigyük hűvösebb (14-16°C) helyre, mivel a  virágzásra való felkészülés egyik előfeltétele, hogy a növekedés után a növény újra pihenhessen.
  • Rövidnappalos növény, csak akkor virágzik, ha naponta legalább 10 órán át sötétben áll. A kertészetekben időzítik a növények megvilágítását, így érik el, hogy éppen karácsonyra essen a virágzás.  Otthoni körülmények között általában a természetes fény csökkenése is elegendő, de így a virágok korábban, akár már novemberben is megjelenhetnek.

Ha időnk és kedvünk engedi, origami karácsonyi kaktuszt is készíthetünk a gyerekekkel, az alábbi videó segítség hozzá.

Origami karácsonyi kaktusz készítése

origami karácsonyi kaktusz

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.