Elefántcserje (Portulacaria afra) a lakásunkban

elefánt rajz fa

Mivel imádom az elefántokat, ezért egy olyan növény, ami az ő nevüket hordozza, mindenképpen közel áll a szívemhez. Az elefántcserje (Portulacaria afra) Dél-Afrikából származik, felálló törzsű, átellenes levélállású, tojásdad levelű, pozsgás növény…

Szalonnafának is nevezik, 2-5 m magasra nő meg, száraz, köves területen él. Levelei alkalmasak takarmánynak, apró, rózsaszín virágai pedig jó méhlegelők.

  Portulacaria afra, Dél-AfrikaElefántcserje, Portulacaria afra, Dél-Afrika

Dél-Afrikában a kecskék által túllegeltetett területeket rehabilitálják az elefántcserjével, mivel a messzire nyúló ágak megóvják a talajt a tűző naptól és jó mikroklímát teremtenek az ott élő rovarok és egyéb élőlények számára. Az alatta összegyűlő szerves anyag gazdagítja a talajt és növeli annak vízmegtartó képességét. Az elefántok is nagyon szeretik a pozsgás levélkéket, nagyokat lakmároznak belőle, az állatok által széttaposott növények viszonylag könnyen regenerálódnak, a földre került hajtások meggyökeresednek és a terület újra bezöldül.

Portulacaria afra, Dél-AfrikaElefántcserje élőhelye, Dél-Afrika

Portulacaria afra, Dél- AfrikaVirágzó elefántcserje, Dél-Afrika

Nálunk lassú növekedése miatt főleg bonsainak tartják. Én könnyűbeton edénybe ültettem, így lakásban egész évben tartható,  nyáron a teraszon a tűző napon is jól érzi magát, télen  viszont a fagymentes, de világos helyet szereti. Nyáron igényli a gyakoribb öntözést, a túlöntözéstől azonban rothadásnak indul és ledobja a leveleit. Homok, apró kavics és általános virágföld keverékébe ültethetjük, tavasszal és nyáron szükséges a tápanyag utánpótlás. Leveles dugványról könnyen szaporítható.

Portulacaria afra bonsaiPortulacaria afra bonsai

 

Portulacaria afraElefántcserje, Portulacaria afra könnyűbeton edényben

 

Forrás

Forrás

Forrás

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.