Varjúhájak a sziklakertben

Sedum floriferum 'Weihenstephaner Gold'

Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’

A varjúhájak (Sedum sp.) nagyon jól érzik magukat sziklakertekben, de akár balkonládákban, sírokon és szegélynövényként is jól mutatnak. Szárazságtűrő, pozsgás növények, jól raktározzák a vizet… Alacsony és magasabb termetűek is előfordulnak közöttük. Sárga, rózsaszín és fehér virágaikkal nagyon hangulatos színfoltjai lehetnek kertünknek. Most bemutatok mindhárom színből egy-egy kedvencet…

Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’

Sedum floriferum 'Weihenstephaner Gold'

Hazája Kína alacsonyabban fekvő hegyvidéki területein van. Virágai sárga színűek, csillag alakúak, nagy tömegben nyílnak. A növény 10-15m cm magas, vöröses szárú. Sötétzöld, lapát alakú levelei ősszel vörösre színeződnek. Május-júniusban virágzik.

Sedum spurium ‘Coccineum’

Sedum spurium 'Coccineum'

Alacsony, örökzöld szőnyeget alkotó évelő növény. Levelei bordós-zöldek, kerekdedek, bordópiros virágait lapos bogernyőben július-augusztusban hozza.

Sedum album ‘Roseum’ 

Sedum album 'Roseum'

5-8 cm magas örökzöld, pozsgás növény. Levelei aprók, hengeresek és rózsaszín-zöldes színűek. Június-júliusban nyílnak kicsiny, fehér virágai.

 

A varjúhájak elviselik a félárnyékot is, de a levelek színeződéséhez és a virágzáshoz napsütés szükséges. Könnyen szaporíthatjuk őket tőosztással vagy hajtásdugványozással, de akár magvetéssel is.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.