Crassula ovata ‘Gollum’

Crassula ovata 'Gollum'

A képen Crassula ovata ‘Gollum’ könnyűbeton edényben, festett könnyűbeton katica dísszel látható…

A majomfa vagy pozsgafa (Crassula ovata) csöves levelű változata, a ‘Gollum’ fajta nagyon könnyen tartható pozsgás növény. Kis termetével, érdekes, felálló csőszerű leveleivel kedves színfoltja lehet a lakásunknak…

Maximum 50-80 cm magasra és 30-60 cm szélesre nő, a törzse az évek során megvastagodik, a levelei zöldek a végükön piros karimával.  A felszínükön apró lyukacskák (hydathodes) találhatók, ezeken a pórusokon keresztül végzi a növény az anyagcserét.

Nyáron tarthatjuk a teraszon, esőmentes helyen, jól bírja a tűző napot. Télen világos helyre kerüljön. Ha nem kap elég napfényt akkor a levélszélek piros színeződése nem jelenik meg.

Jó vízáteresztő, pozsgásoknak való talajt kíván. Vigyázni kell a túlöntözéssel, mert ekkor a növény ledobja a leveleit. Ha túl kevés vizet kap, a levelek összezsugorodnak.

A leveleken időnként apró kristályokat láthatunk a pórusok helyén, amelyek a víz elpárolgása után lerakódott ásványi anyagok maradványa. Sokan gyapjas tetveknek hiszik ezeket a fehér képződményeket – tévesen.

Levél- és szárdugvánnyal szaporítható.

Crassula ovata 'Gollum'Crassula ovata ‘Gollum’

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.