Pozsgások Talavera kerámiákban

Talavera kerámia
Gyönyörű színek, mesevilágot idéző ábrák a virágcserepeken…

Hol is járhatnánk máshol, mint Mexikóban, a Talavera kerámiák hazájában. Kaktuszoknak, pozsgásoknak nem is lehetne méltóbb helye, mint egy ilyen dekoratív virágtartó edény…

Egy kis történelmi adalék…

A Talavera név onnan ered, hogy a középkori spanyol fazekas-művészet egyik központjából, Talavera de la Reina városából érkeztek az első fazekasmesterek az 1500-as évek közepén Mexikóba, ahol aztán a spanyol kézműves technikák ötvöződtek az olasz és indián hagyományokkal. Az 1650-1750 közötti időszak volt a Talavera kerámiák aranykora. A mexikói függetlenségi háború következtében a fazekasműhelyek száma nagyon megcsappant. A 20. században kezdett újra erőre kapni a fazekasság és lett ismét keresett termék a Talavera kerámia.

Talavera kerámiaAz egyedi, kézzel készített Talavera kerámiáknál a gyártási folyamat márkavédelem alatt áll és csak egy meghatározott földrajzi területen (a mexikói Puebla államban) gyárthatnak ilyen elnevezésű termékeket szigorú előírások betartása mellett. Gyakori a klasszikus sötétkék-fehér színösszeállítás, emellett a sárga, zöld, fekete, narancs és mályva színek is előfordulnak. A kezdeti időkben a  kék színt adó kobalthoz csak drágán lehetett hozzájutni, így a kék szín egyben a kerámia minőségének, egyediségének is a védjegye volt. A zománc a magas fényét a többszöri kézi polírozásnak köszönheti. Gyakran alkalmaznak liliom, pávatoll, napraforgó, gyík, béka, nap és hold szimbólumokat.

Talavera kerámiaTalavera kerámiaTalavera kerámiaTalavera kerámia, Talavera potteryTalavera kerámia, Talavera potteryTalavera kerámiaAki szeretne magáénak tudni egy ilyen gyönyörűséges kerámiát, az a  La Tienda webáruházban megrendelheti. A Talavera kaspók és virágtartók formagazdagsága pedig itt tekinthető meg.

A képek forrása

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.