Hogyan ne öntözzük túl és szárítsuk ki a pozsgás növényünket?

vízhiányos pozsgás növény

vízhiányos pozsgás növény

A pozsgás növények jól tűrik a szárazságot, igazi túlélők. Leveleikben, szárukban tartalékolják a vizet, ezért képesek hosszú ideig víz nélkül is élni…

Ne feledkezzünk el arról, hogy minden kaktusz pozsgás növény, de nem minden pozsgás növény kaktusz. Azaz a leveles kedvenceinknek, a levélszukkulenseknek (pl. Aloe sp., Haworthia sp. ) több nedvességre van szükségük mint a kaktuszoknak. Ha tartósan nem tudnak elég vizet felvenni a kiszáradt földből, akkor a levélfelületükön redősödés figyelhető meg, összeaszott, ráncos lesz a növény. Ez már elég intő jel kell hogy legyen a tulajdonos számára, hogy pótolni kell a vizet, esetleg egy kis spriccelés sem árt szomjazó növénynek.

pozsgás növény levélráncosodása kevés öntözővíz eseténFontos, hogy csak akkor öntözzünk, ha a föld már kiszáradt. Léteznek a talaj nedvességtartalmát mérő műszerek is, de ha csak az ujjunkkal beletúrunk a földbe és úgy nézzük meg, hogy mennyire száraz a talaj, már az is nagy segítség lehet. Ha agyonlocsoljuk szegény növényünket, akkor elrohad a gyökérzet, a levelek bebarnulnak, a növény elpusztul.

túlöntözött pozsgás növény

túlöntözött pozsgás növény

Bevallom, már én is szárítottam ki és locsoltam túl pozsgás növényeket, mint az a fenti képek is mutatják. Igazából arra jöttem rá, hogy ha egy héten kijelölök egy napot öntözésre, akkor biztos nem esek a túlöntözés hibájába és nem fordulhat elő az sem, hogy kiszárítom a növényt. A téli időszakban inkább ritkábban, kéthetente egyszer öntözzünk.

Szóval a rendszeresség a titok nyitja…

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások és a könnyűbeton világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.