Hogyan gondozzuk kövirózsáinkat a tőzegbeton edényekben?

tőzegbeton, könnyűbeton edények kövirózsával és varjúhájjal

A tőzegbeton (könnyűbeton) edények készítése nem túl nehéz feladat.Egy korábbi bejegyzésben  már leírtam a készítés folyamatát, most inkább arra térnék ki, hogy milyen feladataink vannak a tőzegbeton edényekbe ültetett pozsgás növényeinkkel…

ÜLTETÉS

A kültérre készült tőzegbeton virágtartók alján készítéskor hagyok egy kis nyílást a felesleges víz elfolyására. Az edények aljába helyezek egy vékony kavicsréteget és e fölé ültetem be a növényeket pozsgások számára alkalmas földkeverékbe. Kövirózsák és varjúhájak számára általános virágföldet használok, amit homokkal és kaviccsal elegyítek. A föld tetejét a beültetés után megszórom díszkaviccsal. Ez egyrészt dekorál, másrészt segít a talajnedvesség megőrzésében és a gyomok elnyomásában.

GONDOZÁS

A teraszra vagy a kertbe kihelyezett edényeket száraz, meleg időben locsolom csak meg hetente egyszer-kétszer, különben elég számukra az esővíz.

A kövirózsáknál van egy központi anyanövény, a fióknövények ehhez kapcsolódnak körkörösen hosszabb-rövidebb indákkal . Virágaikat nyáron hozzák a tőlevélrózsából kiemelkedő pozsgás száron. Fontos tudni, hogy az elvirágzott tőlevélrózsák elpusztulnak, de az addigra legyökeresedett fióknövények, sarjak  tovább élnek. Innen származik a kövirózsa nevének Sempervivum – “mindig élő” elnevezése. Ezt az elszáradt anyanövényt el szoktam távolítani, ha pedig szükséges, akkor  átrendezem a beültetést.

kövirózsa, sempervivum

A tőzegbeton edénybe ültetett kisebb termetű varjúhájak ezzel szemben nem tőlevélrózsás növények, elheverő száraik párnaszerűen terjednek, virágaikat alacsony szárakon hozzák, amelyek elvirágzás után levághatóak. A túlburjánzó varjúhájakat nyugodtan vágjuk vissza.

varjúháj, Sedum album 'Roseum'

TELELTETÉS

A kövirózsák és varjúhájak évelő növények, bírják a telet. A tőzegbeton edényünket télre kint hagyhatjuk vagy világos, hűvösebb helyen teleltethetjük (például garázsban). A sok hótól egy-két piros levelű kövirózsa fajta levele rothadásnak indulhat, ezeket a növényeket tavasszal pótolnunk kell.

KÁRTEVŐK

Néha előfordulhat, hogy a hangyák beköltöznek a kertbe kihelyezett kövirózsás tőzegbeton edényünkbe. Hangyairtó spray helyett inkább ültessük át a növényeket egy új földkeverékbe. A takácsatkák száraz, meleg időben szintén elszaporodhatnak és károsíthatják növényeinket. Mivel a takácsatkák nem bírják a nedvességet, permetezzük le a növényeket 2-3 naponta vízzel. Vegyszeres kezelést akkor kell alkalmazni, ha már mérhető károkat okoztak a növényeken. Ha vegyszerellenesek vagyunk, akkor készítsünk zsurlófőzetet vagy csalánfőzetet ellenük.

SZAPORÍTÁS

Ha a növényeink már nem férnek el az edényünkben, nyugodtan szaporítsuk őket és készítsünk egy másik kövirózsás dekorációt. A kövirózsák fióknövényei a talajra helyezve nagyon könnyen legyökeresednek, a varjúhájakat pedig tőosztással vagy szárdugvánnyal szaporíthatjuk.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

One reply

  1. Norwegia szerint:

    Norwegia

    By aktorka odniosła sukces, powinna mieć twarz Wenus, umysł Minewry, wdzięk Terpsychory, pamięć wziętego prawnika oraz skórę z gaźnika. E. Barrymore UMS*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.