Aloe vera tartása könnyűbeton edényben

Aloek könnyűbeton edényben Kövirózsa Dekor

Az ismerős kozmetika ablakának évek óta lakója egy idős Aloe vera, amelynek alsó leveleiből itt-ott hiányzik egy-egy darab. A levelekből kinyert aloé gél bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatását használják fel a kozmetikusok, a gél hatóanyagai kinyitják a bőr hajszálereit, hidratálják a szöveteket… Hosszú listát lehetne még írni, hogy még milyen pozitív hatásai vannak a gélnek, nem csoda, hogy már az ókori Egyiptom királynőinek, Kleopátrának és Nofertitinek is  a  kozmetikumai között szerepelt.

Számomra az Aloe vera inkább dísznövény, amely nagyon könnyen tartható könnyűbeton (tőzegbeton) edényben.

A boltban vásárolt példányt ültessük általános virágföldből és homokból, esetleg apró kavicsból kevert ültetőközegbe. A könnyűbeton edény aljába helyezhetünk egy vékony kavicsréteget, bár az edény tőzeget és perlitet is tartalmaz, így porózus szerkezetű, ezért a felesleges vizet felszívja, így a pangó víz veszélye nem fenyegeti a pozsgás növényünket. A tetejére díszítésként használhatunk apró kavicsot.

A növényt szobában, napos, meleg helyen tartsuk, teraszra kitéve  a tűző naptól óvjuk, mert megbarnulnak a levelei. Az Aloe verát akkor öntözzük, ha már kiszáradt a földje, a többi pozsgáshoz hasonlóan a túlöntözést nem szereti, elrohadnak a levelei. Az aloénkat sarjakról tudjuk szaporítani. A növény általában három éves kora körül hozza az első sarjakat, amelyek ha elérték a 4-5 cm-es nagyságot, leválaszthatóak.

Nálunk sajnos nem télálló növény, így télre keressünk neki egy világos, de hűvös(15-18 °C) helyet, ahol a hőmérséklet nem megy 10 °C alá. Ha nincs ilyen helyünk, akkor tegyük egy hűvös, világos ablakba  és keveset öntözzük.

Aki szeretne saját magának mixelni egy tartósítószermentes aloé italt, az figyeljen arra, hogy a növény csak az ültetéstől számított 5-6. évben éri el azt a fejlettségi szintet, amikor a levelek szedésre alkalmasak lesznek és a hatóanyagok beérnek.

Útmutató az aloé ital készítéséhez.

Tudnivalók az Aloe veráról.

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél többet megtudni a pozsgások világáról, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.